Raport finansowy i ESG

Programy edukacyjne Fundacji Banku Millennium

[GRI FS16] Od 2016 roku Fundacja Banku Millennium prowadzi autorski program edukacji finansowej dla dzieci w wieku przedszkolnym, pod nazwą „Finansowy Elementarz”.  W 2020 i w 2021 roku, mimo pandemii, Fundacja kontynuowała projekt wirtualnie, tworząc serię nowoczesnych materiałów edukacyjnych online. Nowym elementem jest czwarty odcinek animowanego filmiku z Panem Sebastianem, który w przystępny sposób wyjaśnia najmłodszym podstawy świata finansów, nowoczesne technologie i zagadnienia bezpieczeństwa w sieci. Drukowane książeczki-podręczniki, które przybrały atrakcyjną formę animowanych filmików w wersji multimedialnej są dostępne w kanale YouTube Fundacji.

edu edu

Dla przedszkolaków, rodziców i wszystkich zainteresowanych pomocne okazały się także pozostałe materiały edukacyjne online – poradnik dla rodziców „Jak uczyć dzieci finansów” ze wskazówkami dotyczącymi edukacji najmłodszych oraz wywiady z dr Małgorzatą Chojak z Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie na ten sam temat.

W listopadzie i grudniu 2021 roku, w ramach siódmej już edycji projektu, Fundacja przeprowadziła 200 warsztatów, odwiedzając 54 przedszkoli. W spotkaniach wzięło udział ponad 5 tysięcy przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. Z obserwacji wynika, że okres pandemii dodatkowo wzmocnił przekaz warsztatów. Wyzwania stawiane rodzinom w zakresie zmian na rynku pracy, zarządzania budżetem domowym i elastycznego reagowania na zmiany wciąż znajdują odzwierciedlenie w projekcie. Ze względu na fakt, że spotkania przypadły na okres czwartej fali pandemii COVID-19, przed rozpoczęciem działań opracowano specjalną procedurę epidemiologiczno-sanitarną, a wszystkie spotkania realizowano z uwzględnieniem wytycznych sanitarnych.