Raport finansowy
i ESG 2020

Programy edukacyjne Fundacji Banku Millennium

[GRI FS16] Mimo pandemii Fundacja Banku Millennium kontynuowała program edukacyjny „Finansowy Elementarz”, aczkolwiek w zmienionej formule. W momencie pojawienia się COVID-19 oraz związanych z nią obostrzeń dotychczas prowadzone zajęcia w przedszkolach zostały zawieszone do odwołania i podjęto decyzję o przygotowaniu zdalnej formuły projektu, w tym produkcji nowoczesnych materiałów edukacyjnych online.

foto2 foto2

Edukacja finansowa przedszkolaków

Dotychczas istniejące cztery drukowane podręczniki „Finansowego Elementarza” pojawiły się w formie zabawnych animowanych filmików dla dzieci na kanale YouTube Fundacji, skąd były dostępne na każdym komputerze i telefonie. Mogły więc być wykorzystywane nie tylko przez dzieci lecz również przez pracowników przedszkoli i rodziców.

We współpracy z psychologiem powstał „Poradnik dla rodziców – Jak uczyć dzieci finansów” umieszczony online na stronie Fundacji. Jest to cykl poradników dla rodziców o edukacji finansowej przedszkolaków, który może być istotną pomocą dla rodziców zaangażowanych w domową edukację, nie tylko podczas pandemii. Artykuły zawierają ciekawe zadania oraz gry, które angażują dzieci i dorosłych. Ich celem jest nauka dobrych nawyków związanych z oszczędzaniem, szacunkiem do pracy i pieniędzy.

Fundacja Banku Millennium zaprezentowała wyniki badania opinii rodziców dzieci w wieku przedszkolnym nt. edukacji finansowej. O finansach najlepiej zacząć uczyć się między trzecim a siódmym rokiem życia – twierdzą rodzice, biorący udział w badaniu przeprowadzonym dla Fundacji przez instytut badawczy GfK. Rezultaty badania potwierdzają, iż koncentracja aktywności fundacji na edukacji najmłodszych dzieci jest dobrym wyborem.

W ramach cyklu porad dla rodziców o edukacji finansowej Fundacja nagrała cykl wywiadów video z psychologiem na tematy związane ze specyfiką edukacji finansowej dzieci w wieku przedszkolnym. Była to specjalna propozycja na czas trwającej w 2020 roku pandemii. Rozmowy z ekspertką są dostępne na profilu YouTube Fundacji.