Raport finansowy
i społeczny 2019

Programy Fundacji Banku Millennium

Programy społeczne realizowane są przez Fundację Banku Millennium w dwóch obszarach: edukacja finansowa i wolontariat pracowniczy.

Edukacja finansowa

[GRI FS16] Fundacja Banku Millennium prowadzi projekt „Finansowy Elementarz” od 2016 roku. Jest to autorski program edukacji finansowej przedszkolaków realizowany pod patronatem honorowym Ministra Edukacji i Rzecznika Praw Dziecka. Został on przygotowany przez pracowników Banku Millennium we współpracy z organizacją pozarządową. Jego celem jest wyjaśnienie najmłodszym, poprzez zabawę, podstawowych pojęć z zakresu finansów. Podczas warsztatów organizowanych w przedszkolach dzieci uczą się podstawowych pojęć finansowych: czym są pieniądze, skąd się biorą i jaka jest ich wartość, do czego służy bankomat i karta kredytowa, czym różni się potrzeba od zachcianki i dlaczego warto oszczędzać. W prowadzenie zajęć zaangażowani są wolontariusze – pracownicy Banku Millennium.

Do tej pory odbyło się 6 edycji programu. Łącznie podczas prawie 2 200 warsztatów realizowanych w ramach programu, zostało przeszkolonych prawie 53 000 dzieci z około 630 przedszkoli w całej Polsce. Na potrzeby programu przygotowano specjalne materiały edukacyjne – książki, w których głównym bohaterem prezentującym treść jest Pan Sebastian, książeczki do kolorowania i naklejki. Materiały pomogli tworzyć rodzice – pracownicy Banku Millennium. Książeczki są dostępne także w kącikach dla dzieci w oddziałach banku.

W 2019 roku Finansowy Elementarz zajął 1. miejsce w konkursie „Złoty Bankier” w kategorii „Bank wrażliwy społecznie”, co potwierdza jego dużą przydatność edukacyjną i społeczną.

m-icon

warsztatów

dzieci

m-icon

przedszkoli

m-icon-77

warsztatów

ikonki-millennium-121

dzieci

m-icon-61

przedszkoli

Wolontariat pracowniczy

Od przeszło 10 lat pracownicy Banku realizują i włączają się w różne akcje dobroczynne i edukacyjne w całej Polsce, nierzadko we współpracy z organizacjami pozarządowymi.

Najważniejszym programem wolontariackim jest „Millantrop” prowadzony przez Fundację  Banku Millennium. Jest to konkurs grantowy skierowany do pracowników Banku Millennium, w którym nagradzane są najlepsze akcje społeczne. Do tej pory w inicjatywach finansowanych z konkursu grantowego wzięło udział ponad 500 wolontariuszy, którzy zrealizowali programy dla kilkunastu tysięcy beneficjentów. Pracownicy Banku realizują bardzo różne projekty – od prac remontowych poprzez edukacyjne do ekologicznych. Wolontariusze odnowili już sale szkolne i plac zabaw przy domu dziecka, wyremontowali świetlicę w szpitalu dla dzieci, przygotowali wybieg w schronisku dla zwierząt czy nawet zbudowali boisko szkolne. Ochotnicy prowadzili również warsztaty z edukacji finansowej dla seniorów, promowali czytelnictwo oraz zachęcali młodzież do aktywności sportowej i zdrowego stylu życia. Zrealizowali akcję dla schroniska dla zwierząt i posadzili las.

Projekty w konkursie grantowym Fundacji Banku Millennium w latach 2016-2019
Liczba wolontariuszy 567
Liczba beneficjentów 13 624
Godziny poświęcone na realizację projektu 2 004

W 2019 roku pracownicy Banku Millennium oraz ex Euro Banku włączyli się również w charytatywną akcję „Our People 3: Together to the Moon”. Polegała ona na angażowaniu się w aktywności sportowe, gromadzeniu przebytych kilometrów i wspólnym „przemierzeniu” odległości jaka dzieli Ziemię do Księżyca. Za każdy przebyty przez pracownika kilometr, Bank Millennium przekazywał 1 zł. na cele społeczne – dla beneficjentów Fundacji Mam Marzenie i DKMS oraz na granty przyznawane w konkursie  na najlepsze projekty wolontariackie „Millentrop”. W akcji „Our People 3” wzięło udział ponad 1 250 osób, a na cele społeczne przekazano ponad 380 tys. zł. Akcji towarzyszyły liczne konkursy, które zachęcały do integracji zespołów z obu banków.

[GRI FS16] Bankowi wolontariusze biorą udział także w programie edukacji finansowej młodzieży BAKCYL. Pracownicy Banku prowadzą w szkołach cykl lekcji, które jest kompendium wiedzy na temat finansów dla młodego człowieka rozpoczynającego start w dorosłość. W projekcie wzięło już udział 71 wolontariuszy z Banku Millennium, którzy przeprowadzili 352 lekcje w kilku województwach w Polsce.