Koszyk jest lusty
Raport finansowy i społeczny 2018

Programy dla studentów

Od wielu lat Bank daje studentom i absolwentom szansę rozwijania kompetencji, zainteresowań oraz zdobycia pierwszego doświadczenia zawodowego. Jest to możliwe poprzez udział w programach praktyk „Millennium Bankers”, cyklicznie realizowanych programach rozwojowych „Expert Start-up” oraz bezpłatnych szkoleniach i warsztatach.

Program Opis 2018 2017 2016 2015 2014
Millennium Bankers Program letnich praktyk, który umożliwia zaangażowanie w samodzielne, złożone projekty, podczas których studenci nabywają praktyczną wiedzę z bankowości. Program został wyróżniony tytułem Staż i Praktyki Wysokiej Jakości przez Polskie Stowarzyszenie Zarządzania Kadrami. 67 40 34 34 24
Akademia Millennium Celem bezpłatnych warsztatów i szkoleń dla studentów prowadzonych przez specjalistów z Banku jest przybliżenie specyfiki pracy w bankowości oraz przedstawienie możliwych ścieżek rozwoju zawodowego. 612 180 200 204 211
People Grow to program rozwoju kompetencji menadżerskich dla absolwentów i studentów ostatnich lat studiów. Dwuletni program oparty jest na zasadzie training on the job daje możliwość poznania całokształtu działalności Banku. 3 6 8
Expert Start Up to programy stażowe realizowane w różnych departamentach Banku dla osób zainteresowanych pracą w branży finansowej. Uczestnicy stażu wspierani są przez menedżerów oraz specjalistów z obszaru, w którym realizują projekt. 4 8 12 4 9
Razem 683 228 249 248 252

Bank Millennium jest członkiem Klubu Partnerów SGH i ściśle współpracuje z uczelnią uczestnicząc w życiu akademickim nie tylko jako sponsor uczelni, ale również dzieląc się wiedzą i promując się jako pracodawca. W ramach umowy o współpracy między instytucjami, w 2018 r. powstało pierwsze na uczelni SGH centrum coworkingu.  Jest to miejsce spotkań, networkingu, konsultacji z teoretykami i praktykami biznesu z uczelni i banku. Centrum coworkingu umożliwia swobodną pracę studentom i absolwentom, którzy założyli lub planują założenie własnego startupu i chcą zderzyć swoje pomysły z rzeczywistością biznesową.

Kilka miesięcy po otwarciu centrum, studenci SGH rozwijający swój startup w coworkingu, wygrali Enactus Poland National Competition 2018. W następnym etapie, z projektem MIONSZ, zaprezentowali uczelnię i Polskę na Enactus World Cup 2018, w Dolinie Krzemowej w Kalifornii. Przedstawili społeczny projekt wykorzystania przeznaczonych do wyrzucenia, ale wciąż dobrych owoców do produkcji naturalnych soków bez dodatku cukru. Bank Millennium sfinansował 5 stypendiów dla członków MIONSZ na wyjazd do Doliny Krzemowej.

W 2018 r. we współpracy z Bankiem realizowane były flagowe projekty Studenckiego Koła Naukowego Statystyki. Bank Millennium był Strategicznym Partnerem wydarzenia „Big Data – bigger opportunities”. W ramach spotkania zrealizowane zostały warsztaty z tematyki: prezentowania wyników badań konsumenckich, marketingu produktowego w bankowości detalicznej, korporacyjnej bankowości transakcyjnej oraz wykorzystania metod Design Thinking, Agile development i Lean Startup w praktyce.

Dodatkowo eksperci z Banku Millennium zrealizowali szereg wykładów, warsztatów i seminariów wskazujących młodym ludziom możliwości wykorzystania nabytej wiedzy, w różnych departamentach i procesach bankowych. Departament Zarządzania Kampaniami we współpracy z Kołem Naukowym Statystyka przeprowadził warsztat dla grupy 30 studentów SGH. Tematem spotkania były systemy rekomendacji, przy wykorzystaniu narzędzi w chmurze Microsoft Azure Machine Learning. Kolejne seminarium odbył Departament Ryzyka – „Modele PD – kryształowa kula w bankach”. Studenci poznali narzędzia wspierające podejmowanie decyzji kredytowej oraz sposób w jaki określa się optymalny punkt, poniżej którego bank nie powinien udzielać kredytu, w oparciu o własny model scoringowy.

W 2018 r. Bank był partnerem tematu „Sztuczna Inteligencja” na Festiwalu Nauki w Warszawie. W ramach tego cyklu odbyło się kilkanaście debat, warsztatów i pokazów na temat wykorzystania sztucznej inteligencji dziś i w przyszłości oraz szans i zagrożeń z tym związanych. W jednej z głównych debat festiwalu uczestniczył jako prelegent ekspert z Banku Millennium. Łącznie w ponad 1000 wydarzeniach, które odbyły się w ramach festiwalu na warszawskich uczelniach uczestniczyło prawie 50 tysięcy osób.