Koszyk jest lusty
Raport finansowy i społeczny 2018

W 2018 r. Bank przeprowadził cykl śniadań biznesowych dla przedsiębiorców z tematyki cyberbezpieczeństwa. Cykl zaadresowano do członków zarządów odpowiedzialnych za finanse, dyrektorów finansowych i głównych księgowych. W trakcie spotkań poruszane były zagadnienia związane z bezpiecznym wykorzystaniem internetu. W oparciu o przykłady przedstawiono metody stosowane przez przestępców wobec pracowników zespołów odpowiedzialnych za finanse w celu kradzieży pieniędzy lub uzyskania dostępu do poufnych informacji.

Eksperci z banku prowadzili również warsztaty na temat cyberprzestępczości i zapobiegania fraudom. Na podstawie praktycznych przykładów przedstawiono ryzyka w korporacyjnym procesie płatniczym i schematy działań cyberprzestępców. Zapoznano także uczestników z zasadami bezpieczeństwa, które mogą pomóc uchronić się przed atakami i wyłudzeniami przy korzystaniu z korporacyjnej bankowości elektronicznej.

Dodatkowo w 2018 r. odbyły się dwa webinaria z udziałem ekspertów banku. W trakcie spotkań dyskutowano o sposobach skutecznego zarządzania ryzykiem walutowym w przedsiębiorstwie oraz tworzeniu efektywnej kultury compliance (zapewnienia zgodności z obowiązującymi regulacjami).